Een op de vijf mensen is hoog sensitief. Dat wil zeggen dat ze een aangeboren sensitiviteit voor omgevingsprikkels hebben.
Tot de kenmerken van hoogsensitief zijn behoren meer en intenser ervaren dan anderen, maar ook al deze informatie grondiger en nauwkeuriger verwerken. Daarom hebben hoogsensitieve mensen meer tijd nodig om prikkels te verwerken en ervan te herstellen.
Wat zijn de voordelen van hoogsensitief zijn?
Hoogsensitiviteit leidt ertoe dat je veel dingen eerder opmerkt dan anderen. Dat heeft voordelen; je kunt bijvoorbeeld goed voor anderen zorgen, je merkt details en foutjes op die niemand anders had gezien, je kunt intens genieten van muziek en kunst, je doorziet sociale processen (bijvoorbeeld op de werkvloer) en je bent alert op gevaar. Het spreekt voor zich dat deze vaardigheden een pluspunt kunnen zijn in verschillende situaties.
De keerzijde
Uit onderzoek van de Duitse psychologe Friederike Gerstenberg bleek dat hsp-ers sneller zijn en minder fouten maken tijdens een taak. Maar na afloop van de taak meer overprikkeling en meer stressgerelateerde klachten ervaren dan niet hsp-ers. Psycholoog Elke van Hoof van de Vrije Universiteit Brussel toonde aan dat hsp-ers die zich goed voelen op het werk, ook de mensen zijn die ‘extra rolgedrag’ laten zien. Dat wil zeggen dat ze vaak net wat meer doen voor een organisatie, snel aanvoelen waar extra hulp nodig is en zich er extra voor inspannen om alles goed te laten verlopen.
Tegelijkertijd zijn mensen die hoogsensitief zijn de eersten die uitvallen als er conflicten en spanningen op het werk zijn. Ze hebben meer kans op burn-out, depressie en angststoornissen wanneer ze zich in een nare omgeving bevinden.
Hoogsensitiviteit als kracht
De kunst is dus om de omstandigheden zo veel mogelijk te optimaliseren en veel herstelmomenten in te bouwen. Het belangrijkste is om te herstellen van overprikkeling, of nog beter: overprikkeling helemaal te voorkomen. Hsp-ers gaan sneller door de knieën dan anderen als ze met negativiteit worden geconfronteerd, maar positieve invloeden hebben op hen ook meer effect dan op anderen.
Bron: Psychologie magazine
HSP
Hoog sensitief
Als hoog sensitief persoon kan het lastig zijn om in alle situaties bij je eigen energie te blijven.
Misschien herken je het wel? Je komt thuis of uit een situatie en je voelt je leeg of emotioneel. En eigenlijk zonder aanwijsbare reden. Dan kan het fijn zijn dat je weet hoe je jezelf kan afschermen voor de energie van derden.
Ik zal je tools geven om op een aardse wijze beter jouw eigen energie te bewaren.